Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αντ. Λιάνος: Το βράδυ της 9ης Ιουνίου το ευρωπαικό μήνυμα των Ελλήνων πολιτών πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο

Αντ. Λιάνος: Το βράδυ της 9ης Ιουνίου το ευρωπαικό μήνυμα των Ελλήνων πολιτών πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο
Δελτίο Τύπου

Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι απλά μία τυπική χαλαρή διαδικασία και δεν πρέπει επουδενί να χαρακτηρίζεται από ψήφο διαμαρτυρίας. Όλες οι πολιτικές αποφάσεις του 21ου αιώνα, ωριμάζουν και ολοκληρώνονται μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν πρέπει να διαθέτουμε ως κοινωνία, κοντή μνήμη.

Τα σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής ή αλλιώς μνημόνια, τα δημοψηφίσματα, τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, η ευρωπαική ασφάλεια της Ελλάδος που αποτελεί ως χώρα τα σύνορα της Ευρώπης με την Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και ζητήματα του κράτους δικαίου και της υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας, κρίνονται εδώ και δεκαετίες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη για ακόμη μια φορά με την άνοδο της ακροδεξιάς, αποτέλεσμα της κάκιστης διαχείρισης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας της προηγούμενης 15ετίας. Οι χώρες του Νότου στοχοποιήθηκαν για κακή δημοσιονομική διαχείριση, την ώρα που τα ίδια και χειρότερα, σε αριθμούς, οικονομική αποτελέσματα είχε να επιδείξει η το βόρειο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου. Ο στόχος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, η μη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η κάκιστη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, έδωσαν ισχυρό πάτημα στις ακραίες και συντηρητικές φωνές του πολιτικού συστήματος για να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Η μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία, μετά την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, οι δείκτες ανάπτυξης που δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα δημιούργησαν ένα νέο κύμα ανασφάλειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης, κάτι που επίσης εκμεταλλεύονται μέχρι και σήμερα οι εθνικιστικές δυνάμεις, υπό τον μανδύα του δήθεν "πατριωτισμού".

Η Ευρώπη πλησιάζει σε ένα ιστορικό σημείο, σε γεωπολιτική, αναπτυξιακή και οικονομική τροχιά, τα επόμενα χρόνια. Ένα σημείο που πρέπει να αποφασίσει αν όντως είναι Ευρωπαική στις αρχές και τις αξίες της ως Ένωση και κυρίως αν όντως είναι...ενωμένη ως Ευρώπη. Διότι μόνο αυτό δεν απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια των συνεχόμενων κρίσεων.

Με τη κλιματική έκρηξη να οδηγεί σε δραστικά μέτρα αλλά και να συλλαμβάνει την Ευρωπαική Ένωση απροετοιμάστη, τα προβλήματα αναμένεται να διογκωθούν σε υποδομές, κοινωνικές υπηρεσίες και πολιτική προστασία των κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Το ενεργειακό κόστος άλλωστε είναι δυσβάσταχτο για Βορρά και Νότο, κάτι που παρατηρήσαμε να διογκώνεται και με τις τεράστιες αγροτικές κινητοποιήσεις ολόκληρη την ευρωπαική επικράτεια.

Μπορεί το τεράστιο χρέος να μην καταπιεί την Ευρώπη; Μπορεί να μπει ένα φρένο στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και στα ζητήματα ισότητας;

Μπορεί η Ελλάδα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ως ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών;

Μπορεί εφόσον η κοινωνία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό, όχι ίσως σε αυτόν που θα αναμέναμε οι περισσότεροι, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί τον φάρο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, ξανά, μέσα από ένα ευρωπαικό μήνυμα στην κάλπη, με προοδευτικό πρόσημο.

Η Σύγχρονη Ευρωπαική Αριστερά αποτελεί τον "πυρηνικό αντιδραστήρα" εκείνης της κοινωνικής ενέργειας, της ελπίδας και διάθεσης για αγωνιστικότητα ώστε κεκτημένα δεκαετιών να μην χαθούν και να αποτραπεί το πέρασμα σε σκοτεινές εποχές για το πολιτικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμάχια είναι το μεγαλύτερο ευρωπαικό αριστερό κόμμα και εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης τα τελευταία 15 έτη. Με ένα ανανεωμένο ευρωψηφοδέλτιο επιθυμεί να υπερασπιστεί τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το όραμα και ο στόχος μιας ενωμένης προοδευτικής παράταξης από τον ευρύτερο αριστερό χώρο έως το προοδευτικό κέντρο και τις παρυφές της λαικής δημοκρατικής δεξιάς, περνούν σε μια πρώτη "δοκιμαστική" προεκλογική φάση και από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οφείλουμε να στηρίξουμε με ενότητα και αγωνιστικότητα, την νέα προσπάθεια που θα αποτελέσει τον πραγματικό φράκτη στα σχέδια συντηρητικών και ακροδεξιών στην Ευρώπη.

Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη της πατρίδας.

Για εμάς, για τα παιδιά μας, για το τέλος της αλαζονείας της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, για το ευρωπαικό μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της, σε ένα κόσμο που οφείλει να αλλάξει, αλλά να μην αλλοιωθεί.

Του Αντώνη Λιάνου
Μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6980 401922

Copyright © Elassona-city.gr

Έκδοση / Αρχισυνταξία / Δημοσιογραφία / Διαφήμιση: Αντώνης Λιάνος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.